V EVPÚ sa stretli špecialisti na elektromagnetickú kompatibilitu (EMC)

EMC Day v EVPÚ

Prezentujúce firmy vzbudili taký ohlas odbornej verejnosti, že počet záujemcov o EMC DAY prevýšil kapacitné možnosti sály, v ktorej ho EVPÚ organizovalo.

EMC (elektromagnetická kompatibilita) je schopnosť elektrického alebo magnetického prístroja fungovať spoľahlivo. Bez toho, aby ovplyvňoval iný objekt. Vrátane seba samého. Zároveň aj odolávať pôsobeniu iných prístrojov. Od roku 1996 je splnenie noriem EMC povinné pre elektronické zariadenia. Pokiaľ výrobok nespĺňa ich požiadavky, nemôže byť uvedený na trh.

EMC laboratória EVPÚ a. s. sú  špičkovými pracoviskami pre meranie EMC v Európe. Ich meracie zariadenia patria k najmodernejším svojho druhu a obsluhuje ich vyškolený personál s dlhodobou praxou. Aj vďaka tomu novodubnická spoločnosť spolupracuje s renomovanými partnermi. Napríklad nemeckou spoločnosťou  Würth Elektronik, špecializujúcou sa na výrobu elektronických a elektromechanických komponentov. Vo svojej domovskej krajine bola tamojším renomovaným obchodným magazínom Capital piatykrát za sebou ocenená ako jedna z „Najinovatívnejších spoločností v Nemecku“. Rovnako vysokú prestíž má aj firma  Rohde & Schwarz, sídliaca v Spojených štátoch amerických. Venuje sa testovaniu a meraniu technologických systémov a sietí a kybernetickej bezpečnosti.

EMC Day otvoril CEO spoločnosti EVPÚ Ing. Michal Pavlík

Všetky tri sa spoločne v priestoroch EVPÚ rozhodli zorganizovať vzdelávaco-prezentačnú akciu v oblasti elektromagnetickej kompatibility. Pomenovali ju EMC DAY. Uskutočnila sa tohto roku v septembri. Zúčastnili sa na nej experti všetkých troch spoločností. Zaujímavým prednášajúcim bol Lorandt  Fölkel, ktorý sa v EMC oblasti špecializuje na design elektronických obvodov.

Na EMC DAY boli pozvaní hlavne vývojoví inžinieri zo Slovenska a Čiech, pôsobiaci v danej oblasti. Väčšinou pracujú v zákazníckych firmách spoločností EVPÚ, Würth Elektronik a Rohde & Schwarz. Prednášajúci boli pre pozvaných hostí natoľko atraktívni, že záujem o EMC DAY prevýšil kapacitné možnosti sály, v ktorej sa akcia konala. Zúčastnilo sa jej zhruba 50 ľudí. Mali možnosť prezrieť si laboratórium EMC spoločnosti EVPÚ. Würth Elektronik predstavil ukážky výroby svojich elektronických obvodov a spoločnosť Rohde & Schwarz zas najnovšie meracie prístroje a technológie na trhu.

„Bola to po dlhšej dobe, naša prvá akcia tohto typu. Ohlasy na ňu boli pozitívne. Účastníci vyzdvihovali najmä jej obsahovú a technicú úroveň,“ zhodnotil priebeh EMC DAY Róbert Janiga, obchodný manažér EVPÚ.

EMC komora spoločnosti EVPÚ

Ako ďalej dodal, EVPÚ spolu s partnermi plánujú podobné akcie organizovať aj v budúcnosti. Uvažujú, že ďalšie podujatia EMC DAY budú užšie zamerané na jednotlivé segmenty priemyslu. Elektromagnetická kompatibilita je totiž oblasť, ktorá sa stáva stále viac dôležitou v mnohých odvetviach nášho bežného života.

More To Explore

EVPÚ na INDUSTRY DAY 2024

S hrdosťou sme sa zúčastnili prestížneho podujatia INDUSTRY DAY na Záhorí, kde sme predstavili našu diaľkovo ovládanú vežu TURRA 30. Počas podujatia Minister obrany SR